Anadolu Yakası:
Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul
Avrupa Yakası:
Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul
Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul
Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul
Ayak bakımı yalnızca tırnak ve deriyi kapsamaz, bütün ayağı kapsar. Podoloji ayak sağlığı ile ilgilenen bilim dalına verilen isimdir. Sağlıklı ayaklara sahip olmak için koruyucu ve önleyici tedaviler, ayak hastalıkları için ise koruyucu tedaviler için çalışan bu disiplin, hastalıkların erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Ayak bakımı uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Podologlar bu konuda eğitim alırlar ve ayakları her yönden değerlendirirler. Uzman hekime hastayı yönlendirerek, erken teşhis ve tedaviler için yardımcı olur. Tedavi sonrası bakımlarda da bu kişilerin önemi büyüktür. Medikal ayak bakımını kuru podoloji cihazları yapar. Bakım yapılırken sterilize edilmiş tırnak kesme pensler ve diğer çeşitli aparatlar kullanılmaktadır. Medikal bakımda tırnakta ölü kısımlar temizlenir. Çalışılan doku canlı olmadığı için işlem sırasında kişi ağrı hissetmez. Medikal ayak bakımında hastanın bütün ayağının değerlendirilmesi önemlidir.
Medikal ayak bakımı yaparken değerlendirilenler başında sinir kaybı olup olmadığı, ayak derisi, ayak damarlarının görünümü, cildin durumu, ayakkabı ve çoraplar için ölçümler gelmektedir. Medikal ayak bakımı işlemi bilinen pedikür işleminden daha farklıdır. İşlem yapılırken kişinin ayağının suya sokulmaması gerekir. Islatılmadan ayağın dezenfekte edilmesi gerekir. Islak ciltte ölü ve sağlık derinin ayrımı yapılamayacağı için bu nokta önemlidir. Bu ayrım yapılamadığı zaman sağlıklı derinin kendini korumak amacıyla sertleştiği bilinmektedir. Bu durum pedikür sıklığını artıracaktır. Medikal ayak bakımını yalnızca ayda 1 kere yapmak yeterli olacaktır.
Mantarlı tırnak kendini tırnakta meydana gelen renk değişimleriyle belli eder. Bazı hastalarda şekil bozuklukları meydana gelebilir. Tırnak mantarı hastayı estetik açıdan rahatsız edecektir. Tırnak mantarı kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Farklı mantarlardan kaynaklı tırnak mantarı ortaya çıkabilir. Çok farklı tırnak mantarı türleri bulunmaktadır. Tırnağa yerleşen mantar, tırnağın kalınlaşmasına neden olur. Kalınlaşan tırnağın tedavi için freze cihazı kullanarak normal kalınlığa getirilmesi gerekir. Bu şekilde tedaviyi yapmak mümkün olur. Mekanik temizlik işleminin uzman bir podolog tarafından yapılması şarttır. Podolog aynı zamanda temizlik sonrasında kişinin yapması gereken günlük bakım hakkında bilgi verecektir.
Mantarlar nemli ve karanlık ortamı severler. Bu nedenle podologlar ayağın sık sık havalandırılmasını, ayak terleme problemi varsa çorabın değiştirilmesini önerecektir. Mantarlı tırnakların podolog, hasta ve dermatolog iş birliği sayesinde iyileştiği bilinmektedir.
Batık tırnak genellikle tırnakların yanlış kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Yanlış ayakkabı giyilmesi, tırnak yatağının bozulması nedenlerinden dolayı da tırnak batması meydana gelebilir. Tırnak etrafında yer alan deriye doğru uzayan tırnak hastanın kendini rahatsız hissetmesine yol açacaktır. Tırnak batması genellikle ayakların baş parmağının tırnağında olur. Batık problemi diğer tırnaklarda nadiren görülür. Batık tırnaklara erken müdahale etmek gerekir. Aksi halde tırnak etrafındaki deride hızla enfeksiyon gelişir. Genellikle hastalar pedikür salonlarında ya da kendi başlarına batık tırnağı almaya çalışırlar. Ancak batık çıkarılması kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Ayak bakımı ve muayenesi mutlaka uzman bir podolog tarafından yapılmalıdır. Batık tırnak için tel uygulaması ya da tırnak üzerine yapıştırılan bazı malzemelerden faydalanmak mümkündür. Tırnak uzmanı, tırnak yapısı ve genel duruma göre hasta için en iyi tercihi yapacaktır.
Nasır sürtünme ve baskıya maruz kalan derinin kalınlaşıp sertleşmesi halidir. Deri kendini koruma altına almak için nasır geliştirmektedir. Nasırların nedenleri arasında ayak ve parmak deformasyonları, kişilerin yanlış şekilde basması, yanlış ayakkabı kullanmak bulunmaktadır. Nasır her ne kadar çoğu insan için estetik bir problem olsa da, nasır aslında bundan çok daha fazlasıdır. Çünkü nasır gelişen ayakta enfeksiyon görülme riski artmaktadır. Çatlaklar arasına mikro organizmalar çok kolay yerleşir. Çatlağa gün be gün daha fazla baskı ve sürtünme oldukça burada sinir uçları ve kılcal damarlar baskı altına girer. Kişi belli bir zaman sonra ciddi ağrılar yaşayabilir.
Nasır bakımı yapılırken önce hasta muayene edilir. Freze cihazı kullanılarak nasır temizliği yapılır. Nasır temizliği sırasında hasta ağrı hissetmez. Mekanik temizlik yapılması nasıra karşı kalıcı bir çözüm olmaz. Nasırın neden oluştuğunu anlamak gerekir. Ayrıca sürtünme ve baskı olduğu yerin yükünü azaltacak çeşitli önlemler alınması gerekir. Hasta bu şekilde nasır ağrılarından kurtulabilir.
Diyabetik ayak kavramı diyabetli kişilerde ayak sorunlarının çok sık ortaya çıkmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Diyabeti olan kişilerde görülen ayak sorunları, bu hastalığa sahip olmayan kişilere göre kıyasla daha özel risklere sahiptir. Bu nedenle diyabetli kişilerin ayak bakımına önem vermesi gerekir. Baskı altında olan ayaklar yaralanma için en açık organlardan bir tanesidir. Kişinin ayak problemleri çorap seçimi, ayakkabı seçimi, yanlış tırnak kesimi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Diyabet hastası olan kişilerde ayaklarda his kaybı ortaya çıkabilir. Çünkü bazı hastalarda artık sinirler işlevini yitirmiş durumdadır. Sıcaklık ve dokunmaya karşı tepki vermeyebilirler. Şeker hastası olan kişi ayağına bir şey battığı zama hissetmeyebilir. Bu durum yaranın enfeksiyon oluşturması açısından büyük bir risk taşımaktadır.
Diyabetik ayaklar için podolog bakım yaparken ilk önce ayak için duyu testleri ister. Bu testler ayakta sıcaklık, dokunma ve ağrı testlerini kapsar. Ayrıca nabız kontrolü de sağlanır. Belirli periyodlarla uzman hekim bilgilendirilir. Bu değerlendirme ile hastanın gerçekten diyabetik ayak seviyesinde olup olmadığı tespit edilmiş olur. Podolog hastaya ayak yarası oluşmaması için koruyucu önleyici çalışmalar hakkında bilgi verir.
Sporcu ayağı kavramı sporcuların ayaklarının diğer insanların ayaklarına göre daha fazla baskıya maruz kalmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Deri hastalıkları, tırnak ve parmak deformasyonları sporcularda daha sık görülmektedir. Bu problemlerin erkenden tanınması ve buna yönelik önlemler alınması gerekir. Ne kadar erken önlem alınırsa o kadar iyi olacaktır. Sporcular eğer ayak problemlerine karşı erken önlem almazlarsa, performanstan düşebilirler. Gerekli ayak bakımları bu durumun yaşanmasını engelleyecektir. Sporcular için özel podolojik bakım planı oluşturulması gerekir. Spor dalına göre özenli program hazırlanması çok önemlidir. Her spor dalı için oluşturulacak olan plan farklılık gösterecektir.
Ayak sağlığını bozan nedenler şu şekilde sıralanabilir:
Ayak bakımı yaptırmak, sağlıklı seçimler yapmak, kişisel eşyaları paylaşmamak ayak sağlığının bozulmasını engeller.