Anadolu Yakası:

Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul

Avrupa Yakası:

Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

Çatlak Topuk Bakımı

Çatlak Topuk Bakımı Hakkında

Çatlak topuk bakımı kuru, yağ eksikliği olan ve nasır tabası bulunan ayaklar için yapılmaktadır. Çatlak topuk yaşı ileri olan kişilerde daha çok görülmektedir. Bunun nedeni yaşlanan cildin elastikiyetini kayıp etmesi ve neminin azalmasıdır. Çatlak topuk bakımı yapılırken öncelikli hedef, fazlalaşan nasırlaşmış tabakanın dikkatlice alınması ve basıncın azaltılmasıdır. Düzenli şekilde bakım yapılması halinde çatlak topuklardan kurtulmak mümkün olur. İnsanlar genellikle çatlak topuklarına bakım yapmak için vazelin içeren yağlı kremler tercih etseler de, bu ürünler uygun değildir. Bakım için su bazlı ve az miktarda üre içeren ürünleri tercih etmek doğru olacaktır. Eğer çatlak topuk için gerekli olan bakım yapılmazsa, burada bulunan damarlar yoluyla mikro organizmalar, çatlaklardan vücut içine ulaşabilir ve ortaya enfeksiyon riski çıkar. Bölgede bulunan açık sinir uçlarından kişilerin yüksek ağrı hissetme ihtimali de vardır. Topuk çatlağının bir sağlık problemi olduğu bilinmeli, buna uygun tedbirler alınarak hareket edilmelidir.

Çatlak Topuk Neden Olur?

Çatlak topuk oluşumu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok ince tabanlı ayakkabı giymek,
  • Ortopedik olmayan ayakkabı tercih etmek,
  • Çok sıcak duş almak,
  • Cildin kurumasına neden olan sabunları kullanmak,
  • Çok sık topuklu ayakkabı giymek,
  • Dolaşım rahatsızlıklarına sahip olmak çatlak sorununa neden olur.

Topuk çatlağı ilk başta estetik bir sorun gibi algılansa da bundan çok daha fazlasıdır. Bu nedenle sağlık sorunları yaşamamak adına topuk çatlağına neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Çatlak Topuğa Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Çatlak topuk oluşumuna neden olan hastalıklar başında tiroid ve vitamin eksiklikleri gelir. Eğer çatlak topuk ciddiye alınmazsa ortaya daha ciddi sorunların çıkması ihtimali yüksektir. Mevsimsel şartlarla ortaya çıkan durumlar, aşırı kuru cilde sahip olma durumu, egzama, mantar, uzun süre ayakta durmak, diyabet hastası olmak gibi durumlar çatlak topuğa yol açar. Ayak topuğunda kaşıntı, deride dökülme, deri sertleşmesi ve deride kanama gibi durumlar çatlak topukla birlikte görülebilmektedir. Çatlak topuk bakımı yapılarak bu durumların ortadan kaldırılması şarttır.

Çatlak Topuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak topuk tedavisi için seçim yapılırken uzman çatlağın durumunu değerlendirir. Çatlak oluşumunda öncelikle topuk bölgesinde kabuklanma yani nasır başlar. Ayak üzerinde baskı ve basınç artmaya başladıkça ayak tabanı genişler. Bu durum nasırların çatlamasına neden olur. Çatlak topuk problemi hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilir. Ayaklarda baskı ve basınç, kuruyan ayak derisinin parçalanmasına ve çatlamasına neden olur. Topuklarda çatlak olduğu zaman bilinçsiz şekilde krem kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bu kremlerin büyük çoğunluğu deriye zarar verir ve deride görülen çatlak miktarının artmasına neden olur. Artık günümüzde topuk çatlağının tedavi edilmesi için çok sayıda teknolojik yöntem tercih ediliyor. Lazer yöntemi bunlardan bir tanesidir. Lazer sayesinde topuklarınızı iyileştirebilir, topuklarınızda ağrıdan kurtulabilirsiniz. Lazer yöntemi hemen herkeste başarılı sonuçlar verir. Özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören bu yöntemle çatlak topuklara siz de veda edebilirsiniz.

Lazerle Çatlak Topuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazer yöntemiyle çatlak topuk tedavisi güvenilir olduğundan sık tercih edilmektedir. Lazerle gönderilen yüksek ısılarla birlikte çatlaklar ortadan kalkmaktadır. Lazer yöntemi uzun süredir uygulanmakla birlikte herhangi bir yan etkisi ortaya çıkmamıştır. Lazer uygulamasının hijyenik ortamda yapılması gerekir. İşlemin bu şekilde enfeksiyon riski de olmayacaktır. Hastalar lazer ile tedavi olduktan kısa süre sonra normal hayatlarına geri dönebilirler. Tedaviden çıkar çıkmaz topukta belirgin bir iyileşme meydana gelir. Seans sayısı çatlak topuğun durumuna göre belirlenmektedir. Kişiden kişiye seans sayısı farklılık gösterecektir. Kimi hastalar için 3 seans yeterli olacakken, çatlak durumunun daha ciddi olduğu hastalarda seans sayısı 8’e kadar çıkabilecektir. Seanslar sona erdiği zaman çatlak topukta tamamen iyileşme meydana gelir. Kişilerin çatlak topuğun tekrar etmemesi için bazı kişisel önlemler alması gerekir.

Çatlak Topuk Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Çatlak topuk tedavisinin yapılmaması halinde şu durumlar meydana gelir:

  • Ayak topuklarında ciddi bir ağrı hissi olur.
  • Çatlak topuklar estetik açıdan kötü bir görünüme yol açarlar.
  • Uzun süre ayakta durmak imkansız hale gelebilir.
  • Yürüme bozuklukları ortaya çıkabilir.
  • Ayaktan vücuda giren mikro organizmalar vücudun mikrop kapmasına neden olabilir.
  • Çatlak topuktan kanamalar meydana gelebilir.
  • Hastanın yaşam kalitesi düşer.
  • Hastada öz güven eksikliği meydana gelir.
  • Kişi ayakta yapması gereken ileri icra ederken zorlanabilir.

Bütün bu durumlardan korunmak için gerekli bakımı yaptırmanız yeterli olmaktadır. Çatlak topuğun kendi başına iyileşme ihtimali yoktur. Kişinin hem gerekli önlemleri alması hem de bakımları yaptırması şarttır.

Çatlak Topuk Oluşumu Nasıl Engellenir?

Çatlak topuk oluşumunu engellemek için aşağıdaki önerilere kulak vermeniz faydalı olacaktır:

  • Çatlak topuklar kuru ciltlerde daha sık görülür. Cildinizi nemlendirmeye özen gösterin.
  • Nemlendirici kremler kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Yanlış ayakkabı seçimi yapmayın.
  • Çok uzun süre topuklu ayakkabı giymeyin.
  • Çok uzun süreler ayakta durmayın.
  • Yetersiz beslenme ve vitaminlerin eksik alınması çatlak oluşumuna zemin hazırlar. E vitamini, kalsiyum, demir kaynaklarından günlük yeterli miktarda tükettiğinizden emin olun.
  • Düzgün bir yürüyüş şekli benimseyin.
  • Evde topuk bakımı yapın.

Evde Çatlak Topuk Tedavisi için Maske Tarifleri

Çatlak topuk tedavisinin evde yapılması ancak hastalığın çok hafif seyir ettiği durumlarda mümkün olabilir. Bal ile hazırlanan topuk maskesi bu maskeler arasında en popüler olanlardır. İçerisinde bol miktarda vitamin barındırmaktadır. Ilık u dolu bir kabın içine 3 yemek kaşığı bal koyun. Suyu güzelce karıştırın. Karışımı ayaklara sürün. Daha sonra 30 dk bekletin. Ayağınızı beklettikten sonra yıkayın. Nazikçe duruladıktan sonra üzerine nemlendirici kreminizi sürün. Bu işlemi haftada 2 3 kere ayağınızın durumuna göre yapabilirsiniz.

Muz, topuk tedavisi için sıkça kullanılan besinler arasında yer alır. Bu maske tarifi için bir muzu ezin. Daha sonra muzun içine doğal zeytinyağı ekleyin. Karışımı 40 dk kadar beklettikten sonra ayağınıza sürün. Ayağınızın önceden temizlenmiş olması gerekir. Maske içinde yer alan E, A, C ve D vitaminleri ayağın nemlenmesine ve yumuşamasına yardımcı olacaktır.

Çatlak Topuk Bakımı Profesyonelce Nasıl Yapılır?

Çatlak topuk tedavisinin profesyonel yapımında bakım cihazlarından faydalanmak gerekir. Topuk çatlaktan kaynaklı ölü üst derinin temizlenmesi gerekir. Topuk temizlendikten sonra, bölgenin hızlı şekilde iyileşmesi için, özel kremlerden kullanma gerekir. Hekim cilt yapınıza ve topuktaki çatlak oranına göre size krem verecektir. Bakım için kaç seansın gerekli olduğunun önceden söylenmesi mümkün değildir. Çünkü topuktaki çatlakların seviyesi her hasta için farklı olacaktır. Kimi çatlaklar başlangıç seviyesindeyken kimi çatlaklar çok derine inmiş olabilir. Derine inen çatlakların bakımı için gerekli seans sayısı daha fazladır. Seanslara düzenli giren ve çatlak topuk bakımını yaptıran kişiler çatlaklarından kurtulmuş olurlar. Çatlak topuk tedavisinden sonra uygun ortam olursa çatlak topuklar tekrar edebilir. Bu nedenle kişinin dikkatli olması gerekir.