Anadolu Yakası:

Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul

Avrupa Yakası:

Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

Medikal El Bakımı

Medikal El Bakımı Hakkında

 El bakımı sağlık merkezlerinde, steril ve hijyenik araçlar ile yapılmalıdır. Ellerde oluşan deformasyonlar, ellerdeki egzama, el tırnaklarında meydana gelen batıklar, tırnakların kötü kesilmesi ve diğer mikrobik oluşumlar için el bakımı yapılması gerekir. El bakımı belli periyodlarla ihmal edilmeden yapılmalıdır. Çünkü eller vücutta dış etkenlere açık olan bölgelerden bir tanesidir. Yalnızca hijyenik açıdan değil, aynı zamanda estetik açıdan da ellerin büyük önemi bulunmaktadır. El tırnakları pek çok hastalığın taşınmasına yol açabilir. Yüz ve vücudun diğer bölümleri için çeşitli gençleştirme işlemleri yapılabilse de eller için gençleştirme işleminin yapılması mümkün değildir. Ellerin düzenli olarak nemlendirilmesi ve zarar verebilecek dış etkenlerden korunması gerekir. Duman, güneş, deterjan, sıcak, sabun gibi dış etkenlerde elde tahrişe neden olabilir. Ellerde oluşan ölü derilerin atılması için haftada bir kere peeling uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu şekilde cildinizi tazeleyebilirsiniz. Ayrıca yaşlılık lekesi oluşma riskini de azaltırsınız.

Medikal El ve Ayak Bakımı Uygulamaları Nelerdir?

Medikal el ve ayak bakımı uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Deri deformasyon bakımı,
  • Deri kalınlaşma ve sertleşme bakımı,
  • Mantarlı tırnak bakımı,
  • Batık tırnak bakımı,
  • Hamilelik bakımı,
  • Destek malzemelerinin uygulanması,
  • Çatlak topuk bakımları,
  • Nasır bakım ve tedavisi,
  • Jel sistem uygulaması,
  • Ortez uygulaması,
  • Deforme tırnak bakımı,
  • Sporcular için ayak bakımı,
  • Diyabetik ayak bakımı hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Medikal El Bakımında Batık Tırnak

Batık tırnak tırnakların yanlış kesilmesine bağlı olarak oraya çıkan ağrılı bir durumdur. Yumuşak ete batan tırnak enfeksiyona neden olabilir. En sık olarak tırnak batması ayak baş parmağında meydana gelir. Nadir olarak el tırnaklarında da batma olabilir. Tırnak batmasının tedavisi yağılması mümkündür. Tedaviden başarı almak için erken teşhis konulması ve tedaviye başlanması gerekir. İlerlemiş batık tırnakların tedavisi için daha fazla süre ve çaba gerekecektir. Hafif tırnak batması vakalarında kişilerin kendi başlarına batık tırnaktan kurtulması mümkün olabilir. Ne var ki, genellikle batık tırnaklara kişini kendisi doğru müdahale edemez, durumun daha kötüleşmesine neden olabilir. Batık tırnak tedavisi için mutlaka uzman kişilerden yardım alın. Eğer ağrı şiddetliyse, kendi başınıza tırnağı çıkarmaya çalışmayın. Özellikle kişilerin diyabet hastası olması halinde tırnak batması ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Tırnak Batması Nedenleri Nelerdir?

Tırnak batması nedenleri başında tırnak büyüklüğü ile tırnak yatağı genişliği arasında orantısızlık olması gelmektedir. Bununla birlikte kişilerin tırnaklarını yanlış kesmesi, kişinin kalıtsal tırnak problemlerine sahip olması ya da yanlış ayakkabı gitmesi, tırnak batmasına neden olabilir. Yaygın görülen tırnak batması problemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Tırnağın çıkmasına neden olan tırnak travmaları,
  • Tırnak boyutuyla tırnak yatağı genişliğinin orantısız olması,
  • Tırnakların içe dönül çıkması,
  • Tırnakların sıkışmasına neden olan ayakkabı, eldiven ve çorap giyilmesi,
  • Tırnakların çok kısa kesilmesi,
  • Uygun olmayan manikür ve pedikür uygulaması yaptırmak,
  • Değişik tırnak şekline sahip olmak,
  • Tırnağın yaralanması hallerinde tırnak batması söz konusu olabilir.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnak çevresinde şişlik,
  • Tırnak yatağında hassasiyet,
  • Tırnaklardan gelen akıntı,
  • Tırnaklarda kızarıklık,
  • Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı hallerinde tırnak batmasından şüphe edilir.

Parmakta ciddi ağrı ve rahatsızlık hissi de görülebilmektedir. Özellikle şeker hastası olan kişilerin bu belirtiler karşısında mutlaka düzenli el bakımı yaptırması ve uzmanlardan yardım alması gerekir.

Bebeklerde Tırnak Batması

Bebeklerde tırnak batması meydana gelme olasılığı yüksektir. Bunun nedeni bebeklerin özellikle ayak tırnaklarının çok hızlı uzamasıdır. Bebeklerin tırnaklarıyla ilgili olumsuz durumla karşılaşmamak  adına, tırnak bakımlarının doğru ve düzenli şekilde yapılması gerekir. Bebekler için tırnak batması çok acı verici bir durum olabilir. Bebeklerde tırnak batması, yetişkinlerde olan belirtiler ile kendini göstermektedir. Tırnağın şişmesi, akıntı olması ve bebeğin huysuzlaşması tırnak batmasıyla birlikte görülür. Parmağına dokunulan bebek birden ağlamaya başlayabilir. Ayakkabı giymekte direnebilir. Bu bebekler için mutlaka medikal bakım hizmeti gerekir.

Tırnak Batması için Ne Yapmak Gerekir?

Tırnak batması için yapılması gerekenler başında batma meydana gelmeden düzenli olarak bakım yaptırmak ve kurallara uymak gelir. Ancak eğer bir kere tırnak batması problemi yaşıyorsanız, bazı öneriler rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Bu öneriler yalnızca şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Yani yöntemler kalıcı çözüm olmayacaktır. Ciddi olan tırnak batmalarında mutlaka cerrahi müdahale gerekeceğini unutmayın. Tırnak batması şikayetlerini azaltmak için sabunlu sıcak su banyosu yapabilirsiniz. Etkilenen el ya da ayak suyun içine sokulur. Bu şekilde şişlik azalır ve ağrı da hafiflemeye başlar. Etkilenen bölge için günde 3 kere bu işlem yapılabilir. Ilık su içinde 20 dk beklemek yeterli olacaktır. Suyun içine epsom tuzu eklemek yerinde olur. Bu tuz ekstra rahatlamayı sağlar. Çünkü epsom tuzu içinde doğal olarak oluşan şifalı magnezyum sülfat bulunur.

Medikal El Bakımında Mantarlı Tırnak

Mantar yüksek derecede bulaşıcı olan ve rahatsızlık veren bir durumdur. Çok sayıda mantar türü olduğu bilinmektedir. Kişi eşyalara, kişilere temas ederek mantar alabilir. Buna ek olarak uygun ortamın oluşması halinde kişi kendi kendine mantar mikro organizmalarını tırnağına alabilir. Mantardan korunmak için mantarın yaşama uygun ortamını yok etmek gerekir. Mantar nemli ve karanlık bölgelerde yaşamayı severler. Ellerin sürekli ıslak bırakılması, ellerin hava almayacak şekilde eldiven gibi aksesuarlarla giydirilmiş olması durumları mantara yol açabilir. Ortak alanlardan mantar bulaşması yüksek bir ihtimaldir. Bu nedenle manikür aletlerinin size özel olmasına özen gösterin. Kişisel olması gereken havluları başka insanlarla kardeşiniz bile olsa paylaşmayın. Bir kere mantara yakalandıysanız çok yüksek ihtimalle yeniden mantara yakalanacaksınız. Bu durumu engellemek için uzmanların önerilerine harfiyen dikkat edin.

Medikal El Bakımında Mantarlı Tırnağa Ne İyi Gelir?

Mantara iyi gelen şeylerin başında reçetesiz satılan anti fungal kremlerin kullanılması gelmektedir. Bu merhemleri kendiniz deneyebilirsiniz. Eğer tırnak yüzeyinde beyaz lekeler olduğunu fark ederseniz önce tırnağınızı törpüleyin. Ardından tırnağınızı suya batırdıktan sonra ilaçlı kremi kullanın. Mantara iyi gelen diğer yöntem tırnakların kesilip inceltilmesidir. Bu uygulama tırnak üzerinde basıncın azalmasına yardımcı olur. Kişiler daha az ağrı hissederler. Anti fungal uygulamadan hemen önce kesim ve törpü yapılması önerilmektedir. Bu şekilde ilacın tırnağa daha etkili bir şekilde nüfuz etmesine imkan tanımış olursunuz. Ellerde mantarla karşılaşmamak için son olarak el bakımını düzenli olarak yaptırın. Eğer ellerinize giden kan akışı miktarında düzensizlik varsa, sağlık merkezine başvurarak yardım alın. Tırnak mantarının ciddi bir durum olduğunu unutmayın.

Medikal El Bakımında Mantarlı Tırnak Teşhisi Nasıl Yapılır?

Mantarlı tırnak teşhisi yapılması için hekim muayenesi olmak yeterlidir. Hekim mantar türünün ne olduğunu tespit etmek için tırnaktan bir parça alınmasını isteyebilir. Alınan tırnak lab ortamında incelenir. Buna göre mantar türü tespit edilir ve el bakımı mantarın türüne uygun yapılır.