Anadolu Yakası:

Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul

Avrupa Yakası:

Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

Hamile Ayak Bakımı

Hamile Ayak Bakımı Hakkında

Hamilelikte ayak bakımı kişilerin kendi ayaklarının bakımını yapmakta zorlanacakları için gerekli olur. Gebelik boyunca anne adayının vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Gebedeki ağırlık artışına bağlı olarak ayakta meydana gelen yük de artacaktır. Artan ağırlıkla birlikte, ayak kavisi düzleşecektir. Ayak kavisinde düzleşme olması deformasyon olarak adlandırılmaktadır. Bu düzleşme nedeniyle ayakta farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. En sık ayak ağrısı ve tırnak batması gibi sorunlar ortaya çıkar. Hamilelik döneminde düzenli olarak ayak bakımı yapılarak bu sorunlardan korunmak mümkündür. Hamilelik döneminin ilerlemesiyle birlikte ayak bileği çevresi ve ayaklar şişmeye başlar. Hormonal seviyede de değişimler olur. Vücut eskiye göre daha çok su tutar. Aslında artan sıvı miktarı normal karşılanmaktadır. Çünkü bu durum fetüse besin taşınmasına yardımcı olur. Ancak bu durum anne adayının zorlanmasıyla da sonuçlanır. Yer çekimiyle birlikte ayakta ve bacaklarda ödem olması kaçınılmazdır. Anne adayının ayakları ayakkabıya sığmaz hale gelebilir. Anne adayları bu nedenle sıklıkla terlik kullanılırlar. Anne adayının ayak numarası büyür.

Hamilelikte Oluşan Ayak Problemleri Nelerdir?

Hamilelikte ayak problemleri genellikle hamilelik döneminin 3. 4. Ayında gözlemlenmektedir. Bu aylarda ayaklar şişmeye başlar. Bu durum ayak rahatsızlıklarına zemin hazırlar. Ayak parmaklarının birbirine temas etmesi ve buna bağlı olarak ortaya aşırı terleme çıkması, ayak mantarı oluşumuna yol açar. Kilo artışı ile birlikte ayaklara binen yük miktarında artış olacaktır. Bu da topuklarda çatlama olmasına neden olur. Ayrıca ayağın belli bölgelerinde nasır meydana gelebilir. Hamileler arasında en sık rastlanılan problemler arasında tırnak batması gelir. Baş parmaklar ve ayakların şişmesinden kaynaklı olarak tırnak batmaları meydana gelir. Kısacası gebelik döneminde ayaklar diğer dönemlere kıyasla çok daha fazla bakım ister. Medikal ayak bakımlarından yardım alarak, oluşabilecek olası problemlere karşı korunabilirsiniz.

Hamilelikte Ayak Bakımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte ayak bakımında dikkat edilmesi gerekenler sayesinde sağlık problemlerine yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Ayakların günlük kontrolü ve bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Ayaklarda kaşıntı, ağrı, döküntü, nasırlaşma gibi problemler olup olmadığına bakın. Hamilelik döneminde rahat ayakkabıların tercih edilmesi çok önemlidir. Daha önceden giydiğiniz ayakkabılar bu dönemde ayağınıza olmayabilir. Hamilelik döneminde ayağı sıkmayan ayakkabı seçimi yapılmalıdır. Ayakkabılar ayağın havalanmasını sağlamalıdır. Hamilelikte vücuda ait yük dağılımı ayağın ön kısmında yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle önü geniş ayakkabıların tercih edilmesi gerekir.

Hamilelik döneminde nemde kaçınmanız şarttır. Ayakların neme maruz kalması ayak mantarına yol açabilir. Çoraplar ıslak giyilmemelidir. Ayak çok sık terliyorsa, çorap gün içinde değiştirilmelidir. Duş sonrasında parmak araları dahil olmak üzere kurulanmalıdır. Hamilelik döneminde mutlaka podolog kontrolünde bulunmanız gerekir. Bu dönemde risk faktörleri artar. Bu faktörlerin takibini tek başınıza yapmanız mümkün olmayabilir.

Hamilelikte Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelikte ayakkabı seçimi ayakta deformasyonların önlenmesine yardımcı olacak şekilde yapılmalıdır. Doğru ayak bakımı ve ayakkabı seçimi sayesinde nasır, batık, mantar gibi oluşumlara fırsat vermezsiniz. Ayakkabı seçiminde saat önemlidir. Günün ilerleyen saatlerinde alışverişe çıkın. Çünkü ayaklar gün sonuna doğru genişlemeye başlar. Ayağınızın en geniş olduğu anda ayakkabı almanızda fayda vardır. Ayakkabı modeli seçerken yüksek topuklu olanlardan kaçının. Mutlaka tabanı destekli, yürümenizi zorlaştırmayan ve rahat ayakkabılar tercih edin. Burun kısmı geniş olan koşu ve yürüyüş ayakkabıları hamileler için önerilmektedir. Ayakkabı numarasından ziyade rahatlık ve kavrayışı önemsemeniz gerekir. Ayakkabı ayağınızı sarmalıdır ancak sıkmamalıdır.

Hamilelikte Ayak Bakımı Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Hamilelikte ayak bakımı yapılması süresi genellikle 12. Haftadan itibaren kabul edilmektedir. Ancak bu süre her kadın için farklılık gösterebilir. Ayaklarınız için yeterli bakımı yapamayacak duruma geldiğiniz her an hamile ayak bakımı hizmetini alabilirsiniz. Ayda bir kere medikal hamile ayak bakımı yapılması yeterli olacaktır. Hamilelik döneminde kadınlar kilo alır, kan basıncı artar ve hormonal değişiklikler meydana gelir. Vücut su tutar. Bu durum ayakların büyümesiyle sonuçlanır. Büyüyen ayaklar için büyük ayakkabılar alınmalıdır. Eski ayakkabıları giymeye devam etmeyin. Aksi halde çeşitli sorunlarla karşılaşırsınız. Bu dönemde nasır bantlarını kesinlikle kullanmayın. Ölü deri yanında bu bantlar canlı deriye de temas eder. Bu durum canlı derinin de zarar görmesine neden olur.

Hamilelikte Ayak Bakımı için Öneriler Nelerdir?

Hamilelikte ayak bakımı önerileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayak tabanlığı tercih edin.
  • Dikişi olmayan çoraplardan giyin.
  • Oturur durumdayken mutlaka ayalarınız havada olsun.
  • Rahat etmek adına ayağınıza çok geniş olan ayakkabıları giymeyin.
  • Ayağınızı saran ancak sıkmayan ayakkabıları tercih edin.
  • Topuklu, sivri burunlu, ayağınıza sıkı gelen ayakkabıları giymekten kaçının.
  • Çıplak ayakla ortak kullanım alanlarında dolaşmayın.
  • Kişisel olması gereken oje, havlu, pedikür malzemeleri gibi ürünleri kesinlikle paylaşmayın.
  • Duş sonrasında ayaklarınızı iyice kurulayın. Nemli alan bırakmadığınızdan emin olun.
  • Bu dönemde periyodik olarak medikal hamile ayak bakımı yaptırın. s

Hamilelikte Mantar için Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamilelikte mantar için ayak bakımı yapılırken ojeli solüsyonlar tercih edilebilir. Mantar, çok bulaşıcı ve tedavi edilmesi oldukça zor bir hastalıktır. Mantar karanlık ve nemli yerlerde yaşamayı sever. Mantarların yaşamayı sevdikleri alanı yok etmek ve sağlıklı bir ortam oluşturmak gerekir. Kişilerin ortak eşyalarını paylaşması ya da ayaklarını sürekli nemli bırakması durumlarında mantar hastalığına yakalanma ihtimali yüksektir. Ayaklar özellikle gebelik döneminde eskiye oranla çok daha fazla terleyebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde çorap giyildiğinde çorapların sık sık değiştirilmesi gerekir. Mantar tedavisi için hekim önce mantarın durumunu, ne kadar yayılım gösterdiğini ve türünü belirler. Tedavi bu incelemelere yönelik yapılır. Uzman kişi tırnaktan örnek alarak bu örneği lab ortamında incelemeyi isteyebilir. Tedaviden başarı almak için hastanın hekim ile iş birliği yapması ve ilaçlarını düzenli olarak kullanması gerekir.

Hamilelikte Ayak Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte ayak tırnak mantar belirtileri kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Özellikle tırnağa iyice tutunmuş olan mantarlar, tırnakta ciddi bir ağrı hissine neden olabilir. Tırnağa çorap değmesi bile kişide dayanılmaz bir ağrı hissinin oluşmasına neden olabilir. Ayak tırnağında mantar olduğu zaman kişinin tırnak rengi değişir. Tırnak sarı ve beyaz renge doğru döner. İleri safhalarda tırnak kalınlaşmaya başlar. Tırnakta döküntüler ve hatta tırnak kaybı dahil olabilir. Tırnak mantarı hem elde hem de ayakta olabilir. Ayakta görülen tırnak mantarı kısa sürede diğer tırnaklara sıçrayabilir. Kişi ayakkabı giymekte bile zorlanabilir. Tırnak mantarı estetik açıdan çirkin bir görüme neden olur. Medikal ayak bakımı hizmetlerinden faydalanarak tırnak mantarından kurtulabilirsiniz.

Hamilelikte Tırnak Mantarı Nasıl Engellenir?

Hamilelikte tırnak mantarının engellenmesi için şu önerilere kulak verin:

  • Düzenli olarak ayak bakımı yapmayı ihmal etmeyin.
  • Ayaklarınızı her zaman kuru tutun.
  • Ortak alanlarda çıplak ayakla dolaşmayın.
  • Mantarınız varsa zaman kayıp etmeden tedavi olun.
  • Çoraplarınızı sık sık değiştirin.
  • Ayak hijyenine dikkat edin.
  • Kişisel ayakkabı, çorap ve havlu gibi ürünleri paylaşmayın.