Anadolu Yakası:

Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul

Avrupa Yakası:

Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

Ayak Analizi

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde pek çok ayak sorununun tespit ve tedavi edilmesi mümkün hale gelmiştir. Ayak analizi bu gelişmelerin başında gelir. Sık kullanılan analiz yöntemi objektif veriler sağlar. Hekim elde ettiği bu veriler sayesinde tedavi imkanı elde eder. Sorunlar daha da büyümeden ele alınmış olur. Eğer ayakların kişiye özel tabanlık kullanması gerekirse, tabanlığın kişi için özel hazırlanması adına mutlaka analiz verilerinden hareket edilmesi gerekir. Ayak analizinin farklı türleri bulunur. Özellikle riskli gruplarda yer alan kişilerin ihmalkar davranmadan bu analizlerin kendileri için uygun olan türünü yaptırması şarttır.

BaroPodometrik Ayak Tabanı Analizi ile Ayak Sorunlarına Veda Edin

Ayak analizi arasında baropodometrik bilgisayarlı ayak analizi, sık kullanılan bir türdür. Bu analiz türünde özel bir platform kullanılmaktadır. Hasta basınç sensörleri ile donatılmış bu platform üzerinde yürür. Analiz sırasında yürüme, hareket ve postural değerlendirme sağlanmış olur. Sensörler sayesinde ayaklardan veri elde edilir. Özel bir yazılım ile veriler değerlendirilir. Ekranda görüntüleme yapan hekim, varsa ayakta sorunları tespit etmiş olur. Denge bozuklukları ve basma bozuklukları gibi sorunlara çözüm için gerekli adım atılır.

Ne Zaman Ayak Analizi Yaptırmak Gerekir?

Eğer aşağıdaki sorunlardan müzdaripseniz mutlaka ayak analizi yaptırmanız gerekir:

  1. Haglung hastalığı,
  2. Nasır,
  3. Omurga eğriliği,
  4. Bacakta fonksiyonel kısalık,
  5. Taban dikeni,
  6. Taban çökmesi,
  7. Yüksek taban,
  8. Akciğer kapasitesinde azalma,
  9. Çabuk yorulma,
  10. Morton ayak,
  11. Tırnak batması,
  12. Küçük parmak problemleri,
  13. Aşil tendon sorunları,
  14. Tarsal tünel sendromu,
  15. Duruş, denge ve basma bozuklukları,
  16. Ayak bileğinde ağrı,
  17. Ayak bileğinde burkulma,
  18. Çekiç parmak olması halinde analiz yaptırmanız tedavi açısından büyük önem taşır.

Çocuklar için Ayak Analizi Uygun mudur?

Ayak analizi yaptırılması için çocukların en az 7 yaşında olması gerekir. 7 yaşından daha küçük olan çocukların ayak analizi yaptırmalarında anlam yoktur. Bunun dışında ayak analizi için belirlenmiş bir yaş yoktur. Her yaştan insan yaptırabilir. Ayak analizini yaptıran çocuklar ilerisi için şimdiden önlem almış olur. Hekim ayak analizi sonuçlarını kendine rehber olarak kullanır. Çocuk eğer ayağında problem olmasına rağmen ayak analizi yaptırmazsa bu durumda ortaya daha büyük sorunlar çıkabilir. Bu sorunların başında ayak deformasyonları, nasırlaşma, erken kireçlenme ilk sırada gelir.

Bilgisayarlı Ayak Analizi Nasıl Yapılır?

Bilgisayarlı ayak analizinin yapılması için ilk olarak kişinin hekime gitmesi gerekir. Kişi şikayetlerini hekime aktarmalıdır. Hekimin yazdığı reçete ile birlikte merkeze gittiğiniz zaman, testiniz başlatılır. Ayağınızda basınç farklılığı varsa bunu tespit edersiniz. Çıkan sonuçlar doğrultusunda hekim sadece size özel olan bir ortopedik tabanlık üretecektir. Problemler bu şekilde kolayca çözüme kavuşturulmuş olur. Eğer çok fazla yürüyorsanız, ayak üzerinde yoğun faaliyetiniz varsa, spor yapıyorsanız ya da şeker hastasıysanız mutlaka ayak analizi yaptırmanız gerekir. Sayılan kişiler, risk altında olduğundan bu kişiler için ayak analizi büyük önem taşır.

Ayak Analizi Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?

Ayak analizi yaptırmak kişilere çok sayıda avantaj sağlar. Bu avantajların başında şunlar gelir:

  1. Ayak bileği supinasyon varsa tespit edilir.
  2. Ayak dışında sorunlar erkenden teşhis edilmiş olur.
  3. Pronasyon kusurları varsa öğrenilir.
  4. Vücut asimetrisinin tespiti yapılır.
  5. Eğer gerekirse röntgen yapılır.
  6. Yürüme bozukluğunun erken teşhisi sağlanır.
  7. Hekim objektif olarak değerlendirme yapmış olur.
  8. 7 yaşından itibaren yapılması mümkündür.
  9. Ayak tabanında aşırı basınç noktaları varsa bunlar tespit edilir.
  10. Tabanlık tercihi için veriler rehber olur.
  11. Tedaviden sonra iyileşme süreci takibi sağlanır.

Neden Bilgisayarlı Ayak Analizi Yaptırmalıyım?

Ayak analizi yaptırmanız halinde her iki ayağınız için de yük dağılımını tespit etmiş olursunuz. Ayağınızda yüzey genişliği, varsa asimetri, ayak eksenleri ve basma bozukluğu gibi durumlar hakkında da objektif bilgi sahibi olursunuz. Ayak analizinin doğru bilgi vermesi için mutlaka hem yürürken hem de sabit pozda değerlendirme yapılması gerekir. Kişilere bu nedenle hem sabit duruşta hem de yürüme sırasında analiz yaptırmaları önerilmektedir. Basınç değeri mm olarak hesaplanır. Ayağınıza dair ne kadar bilgi varsa hepsini öğrenmiş olursunuz. Hekimler bu bilgilerin ışığında sizlere en doğru tedaviyi sağlar.

Ayak Analizi ile Hangi Rahatsızlıklar Tespit Edilir?

Ayak analizi sayesinde çok sayıda ortopedik rahatsızlık konusunda bilgi edinmek mümkün olur. En sık görülen ve ayak analizi ile tespit edilebilen rahatsızlıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Aşil tendonu hastalıkları,
  2. Topuk ağrıları,
  3. Düz tabanlık,
  4. Ayağın içeri batması,
  5. Topuk dikeni sorunlarının kesin olarak tespit edilmesi için ayak analizi yaptırmak yeterli olur.

Bütün bu sorunlara karşı kişinin kendine özel bir ayak tabanı kullanması sorunu çözer. Kişi ortopedik taban kullanımı ile birlikte hayat kalitesini yükseltebilir, spor performansına olumlu katkı sağlayabilir.

Ayak Analizi Yapılmadığında Beni Neler Bekliyor?

Ayak analizi yapılmadığı zaman ayaktaki sorunların tespiti mümkün olmaz. Bu da sorunların ilerleyerek devam etmesine ve kişilerin hayat kalitesini bozmasına neden olur. Aşağıdaki durumlar analiz yaptırmayan kişilerde sıkça rastlanmaktadır:

  1. Geçmeyen ayak ağrıları,
  2. Erken ayak kireçlenmesi,
  3. Hayat kalitesinin düşmesi,
  4. Nasırlaşma problemleri,
  5. Yürüyememe,
  6. Yürüme bozuklukları,
  7. Ayak üstüne basamamak gibi durumlara davetiye çıkarmayın.

Teknolojinin Gücünden Faydalanın

Eskiden ayak tabanı yapılması için ustalara ayak kalıbı gönderilirdi. Artık bunu teknoloji çok daha gelişmiş düzeyde, kısa sürede eforsuzca gerçekleştirmektedir. Foot scan olarak da bilinen ayak analizi, sağlıksız ayakların sorunlarını hatasız tespit eder. Ayak dinamizmi için ayak önce dış kısmını sonra da iç kısmını basar. Eğer önce ayağın iç kısmında çökme olursa bu durumda kişinin ayağında basma bozuklukları olduğu söylenebilir. Ortopedi alanında yaşanan gelişmeler sayesinde bu bozukluklar çok kısa sürede tespit edilebiliyor. Ayak analizi yapılırken hastalar alıngaç olarak bilinen özel bir zemin üzerinde yürütülmektedir. Bilgisayar hızlı analiz yapar. Bilgisayar analiz yaparken kişinin boy ve kilo gibi verilerinden de faydalanmayı ihmal etmez. Bütün veriler sağlıklı olarak geniş kapsamlı değerlendirildiğinden sonuçlar doğru tedavinin anahtarı olur.

Ayak Tabanı Analizi Yapıldıktan Sonra Ne Olur?

Ayak tabanı analizi yapıldıktan sonra elde edilen verilere göre kişiye tedavi yolu açılır. Kişiye özel 3D tabanlıkların üretimi ancak bu analiz sonuçları ışığında mümkündür. Çözümler sadece kişiye özeldir. Farklı ayak yapısı ve sorunlarına sahip olan bir kişi için tamamen farklı bir tabanlık üretimi söz konusudur. Ayak tabanı kullanmı sayesinde problemlerin tekrar etmesi engellenir. Tedavi yapılır. Hastalık ilerlemez ve daha büyük sorunlara neden olmaz. Hastanın hayatı olumlu yönde değişir. Özellikle risk altında olan grubun ihmal etmeden ayak analizi yaptırması ve sonuca göre gerekli tedavilere başlaması önerilmektedir. Özellikle dolaşım bozukluğu yaşayanlar, şeker hastaları, çocuklar ve yaşlılar, aşırı kilolu olan kişilerin risk altında oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayak analizinden sonra hekimin vermiş olduğu ortopedik ayakkabı tabanı tamamen sizin ayaklarınızla uyumlu olacaktır. Tabanlık ayakta kalınlık hissine neden olmaz. Ayakta rahatsızlık yapmaz. Mutlaka bu tabanlıkların düzenli olarak kullanılması gerekir. Tabanlık kullanan kişilerde tırnak batması, kireçlenme ve nasırlaşma gibi sorunların görülme ihtimali neredeyse sıfırdır.