Topuk çatlağı deride görülen ince ve derin yarıklar olarak tanımlanabilir. Sağlıklı deri elastik ve pürüzsüz olurken, topuk derisi kuru, pürüzlü ve gevrek olduğu zaman çatlak meydana gelir. Topuk çatlağı kişinin günlük yaşantısının kısıtlanmasına neden olabilir. Topukların yeterince nemlendirilmemesi topuk çatlağı oluşumunda birincil nedendir. Topuk kuruduğu zaman, topukların etrafında kuruluk nedeniyle kalınlaşan bir deri tabakası oluşmaya başlar. Bu deri ağrı yapar. Neden topuk çatlağına sahip olduğunuzu öğrenmeniz için günlük rutininize göz atmanız gerekir. Alışkanlıklarınıza bakarak ve bu alışkanlıklarınızda bazı değişiklikler yaparak topuk çatlağından kurtulabilirsiniz. Topuk kuruduğu zaman ter bezlerinde düşüş olur. Yağ, topuk derisinin nemli kalmasına katkı sağlar. Ancak eğer deri kurursa deri de yağ da olmaz. Cildin esnekliği azalır.
Topuk Çatlağı Oluşma Nedenleri Nedir?
Topuk çatlağı oluşma nedenleri başında her ne kadar nemsizlik gelse de, başka nedenlerden dolayı da topuk çatlağı meydana gelebilir. Topuk çatlağı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çinko, vitamin ve mineral eksikliklerinizin olması topuk çatlağına neden olur.
- Yaşlanmak topuk çatlağına neden olabilir. Çünkü yaşlanma ile birlikte deri esnekliğini kayıp eder.
- Ayakta meydana gelen bazı rahatsızlıklar topuk çatlağı oluşumuna neden olur. Diyabet, tiroid hastalığı, sedef, egzema ve ayak mantarı gibi hastalıklar topukta çatlamaya neden olabilir.
- Hijyenik olmayan durum ve koşullar topuk çatlağı oluşumunu destekler.
- Yanlış ayakkabı seçimi yapan kişilerde topuk çatlakları daha sık dörülür. Özellikle arkası açık ayakkabılar topuğun altındaki yağın yanlara doğru yayılmasına neden olacak ve çatlak görülmesine zemin hazırlayacaktır.
- Obezite topuk çatlaklarına neden olur çünkü ayakta baskı kilo ile birlikte artar.
Topuk Çatlağı Nasıl Oluşur?
Topuk çatlağı oluşumu farklı nedenlerden kaynaklanabilse de temelde hep aynı şey vardır. Çatlayan topuklar, topuk etrafında derinin yarıklar hale gelmesi durumuna verilen addır. Vücut bu durumda nemi tutamaz hale gelir ve deri kırılgan ve zayıf bir hale gelir. Bu durum topuk derisini çatlatır.
Topuk çatlağı olduğu zaman mutlaka nemlendirici kremler kullanmak ve temizleyiciler ile bölgenin hijyenini artırmak gerekir. Bu şekilde çatlamış deri ile dış dünya arasında bir bariyer oluşur. Ayrıca topuk çatlağı için beslenmenin de çok önemli olduğunu unutmayın. Mutlaka çinko, demir ve kalsiyum yönünden zengin olan besinler ile beslenmeye özen gösterin. Gerekirse beslenme için bir hekime danışın.
Topuk Çatlağı Belirtileri Nelerdir?
Topuk çatlağı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Deride sertleşme olur.
- Ayakta kızarıklık ve kaşınma meydana gelir.
- Pul pul dökülmeler vardır.
- İleri seviyede çatlak varsa kanama meydana gelir.
- Deri oldukça kurudur.
- Çatlak seviyesine bağlı olarak yarıklar meydana gelir.
- Deri estetik olmayan bir görünüme sahiptir.
Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?
Topuk çatlağı oluşumuna iyi gelenler denildiği zaman akla ilk olarak nemlendirici tedavi yöntemleri gelmektedir. Oluşan çatlakların iyi nemlenmesi halinde kanamalar ve acı en az seviyeye inecektir. Topukları gün içinde 3 5 defa nemlendirmeniz gerekebilir. Duştan çıktıkta sonra ise bütün vücudu nemlendirdiğinizden emin olmanız gerekir.
Topuk çatlağı tedavisinde limon kullanılabilir. Limon asidik özelliktedir. Bu nedenle topuktaki mikropları engeller. Ilık su ile beraber limon topuğa sürülebilir. Bu sayede topukta mikroplardan eser kalmaz. 15 dk kadar beklemek yeterli olur.
Topuk çatlak tedavisinde vazelin sık kullanılan diğer bir üründür. Nemlendirici görevini en iyi şekilde yerine getiren ürünlerden bir tanesi olan vazelin aynı zamanda çok uygun fiyatlıdır. Düzenli olarak sürülmesi halinde vazelin faydalarını görmeye başlayabilirsiniz. Hemen her markette vazelini kolayca bulabilirsiniz.
Topuk çatlağı tedavisinde aloe vera jeller de tercih edilir. Bu jellerin gece yatmadan önce ayaklara sürülmesi gerekir. Jelin içinde E ve C vitamini olduğu için özellikle ileri safhada olan yaralara iyi gelir. Çatlamış ve kanamış deri için aloe vera aynı zamanda sakinleştirici bir etkiye de sahiptir.
Karbonat topuk çatlağından dolayı deride meydana gelen ölü derilerin yok edilmesinde oldukça etkilidir. Çatlamış deriye karbonat sürülerek 10 dakika masaj yaparak uygulama yeterli olacaktır. Tek işlemde bile gözle görülür sonuçlar elde edilebilir.
Topuk Çatlağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Topuk çatlağı hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Yürüme şekli bile topuk çatlağı oluşumuna neden olabilir.
- Özellikle kuru ciltlerde topuk çatlakları meydana gelir.
- Cildinizi yumuşak tutacak vitaminleri topuklarınıza sürerek nem kazanabilirsiniz.
- Beslenme vücudun nemli olmasında etkili olan bir faktördür.
- Topuk çatlağından korunmak için beslenmenizde demir, kalsiyum ve e vitamini içeren besinlere yer verin.
- Ayakkabı seçimini doğru yaptığınızdan emin olun.
- Yanlış ayak bakımı uygulamalarından kaçının.
- Yalnızca profesyonel ayak bakım hizmeti alın.
Topuk Çatlağı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Topuk çatlağının tedavi edilmemesi halinde öncelikle fazlalaşmış olan nasırlaşmış tabakanın dikkatlice alınması gerekir. Bu şekilde basıncın azalması sağlanır. Düzenli bakımın yapılması tedavi için olumlu sonuç verir. Düzenli nemlendirici kullanılması da ayak sağlığı için etkili sonuçların alınmasını sağlar. Su bazlı ve az miktarda üre içeren kremler ayağın nemlenmesi için tercih edilmesi gereken ürünlerin başında gelir. Eğer çatlaklar uygun şekilde tedavi edilmezse, bu durumda damarlar yolu ile mikro organizmalar çatlaklardan vücudun içine ulaşır ve enfeksiyon meydana gelmesine neden olabilir. Burada yer alan sinir uçları kişinin ağrı hissetmesine neden olur. Yaz aylarında terlik, sandalet gitmek, kuru hava koşulları çatlak oluşumunun hızlanmasına neden olur. Düzenli bakımlar çatlağı engeller.
Topuk Çatlağı Tedavisinde Bal Maskesi
Topuk çatlağı tedavisi için bal maskesi hem hazırlaması hem uygulaması kolay olan bir yöntemdir. İçinde bol miktarda vitamin olduğu için ayak çatlaklarına iyi gelir. Bu maskeyi hazırlamak için önce bir kapta su ısıtın. Daha sonra suyun içine 3 yemek kaşığı bal ekleyip iyice karıştırın. Ayaklara bu maskeyi sürdükten sonra 30 dk boyunca maskeyi ayağınızda bekletin. Ayaklarınızı nazikçe ovaladıktan sonra nemlendirici krem sürün. Bu maskeyi ayaklarınızın kuruluk seviyesine göre haftada 3 defa yapabilirsiniz.
Topuk Çatlağı Tedavisinde Muz Maskesi
Topuk çatlağı tedavisi için muz maskesi etkili yöntemler arasında yer alır. Muzu bir kabın içinde ezin. Muzun içine doğal zeytin yağı ekleyin. İki yemek kaşığı zeytin yağı yeterli olacaktır. Maske içeriklerini iyice karıştırın ve püre kıvamını elde edin. Daha sonra ayakta kuruluk olan yerlere maskeden sürün. Ayağınızda bu maske yaklaşık 40 dk kadar beklemelidir. Daha sonra bol su ile ayaklar durulanır. En son adım olarak mutlaka nemlendirici krem sürün. Bu maskeyi özellikle gece yatmadan önce yapmanız tavsiye edilir. Maskeyi yaptıktan sonra nemlendirici krem sürüp ayaklarınıza çorap giyip bu şekilde uyuyabilirsiniz. Ertesi gün uyandığınız zaman yumuşacık ayaklara sahip olursunuz.
Topuk Çatlağı Tedavisinde Gül ve Gliserin Maskesi
Topuk çatlağı tedavisi için gül gliserin maskesi içinde E, A, C, D vitaminlerini içermektedir. Bu maske cildin hem nemlenmesini hem de yumuşamasını sağlayacaktır. Bu maskeyi hazırlamak topuk çatlağı tedavisi için en etkili olandır. Gül gliserin karıştırıldıktan sonra topuğa uygulama yapılır.