Batık tırnak, kişilerin günlük yaşantısını derinden etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Günümüzde pek çok insanda görülen batık tırnak, iş görmeyi engelleyecek düzeyde ciddi bir sorun olmaktadır. Bu nedenle vakit kaybetmeden doğru yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Tırnağın parmaktaki yumuşak dokuya çeşitli sebeplerden dolayı gömülmesi sonucunda tırnak batması ortaya çıkmaktadır.
Çorap veya herhangi bir nesnenin ayağa değmesiyle kişi yoğun acı hissedebilmektedir. Tırnak batması olan kişiler, yürümekte zorlanacağı gibi farklı ayak problemlerinin oluşmasına zemin hazırlanır. Hasta özelinde en doğru uygulamalar yapılarak ve tedavi yöntemi belirlenerek en kısa sürede sorunun çözülmesi sağlanabilmektedir. Kliniğimiz bünyesinde vermiş olduğumuz batık tırnak bakım hizmetleri sayesinde probleminiz en kısa sürede çözüme kavuşmaktadır.
Tırnak Batması Nedir?
Tırnak batmasının ne olduğu ayak tırnağı köşesinin çevresindeki cilde gömülmesi olarak tanımlanan sağlık problemidir. Tırnak yatağına doğru gerçekleşen batık yüzünden acı hissedilir. Hastalara göre farklılaşmakla beraber şiddetli ağrı hissedilmesi mümkündür. Tedaviye gecikilmesi gibi durumlarda enfeksiyonlarla karşılaşılabilmektedir. İlerleyen tablolarda akıntı veya şişlik gibi sonuçlar oluşabilmektedir.
Tırnak batmasında bilinçsiz şekilde yapılan uygulamalar daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle alanında uzman kişilerden yardım alınması tavsiye edilmektedir. Yanlış uygulamalar neticesinde problem çözümlenmiş görülse bile sorunun tekrarlama olasılığı yüksek olacaktır. Bu anlamda tırnağın durumuna göre doğru tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir.
Profesyonel el ve ayak bakım merkezi olarak hizmet veren kliniğimiz, batık probleminize en doğru çözümü getirmektedir. Podologlarımız tarafından batık sorununuz incelenmekte, en doğru bakım bilgisi verilmektedir. Öneriler ve bakım uygulamaları sonrasında durum takip edilerek en doğru bilgilendirme sağlanmaktadır. Yaşam kalitenizi ciddi ölçüde etkileyen batık probleminden kurtulmak adına kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Tırnak Batması Hangi Parmakta Olur?
Tırnak batmasının olduğu parmak genellikle ayak başparmağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Cildin yanına ve içeri doğru uzayan tırnak batmaya sebep olmaktadır. Yumuşak dokunun tahrişine bağlı olarak farklı şiddetlerde görülebilmektedir. Tırnak batması, çok nadir olarak el tırnaklarında ortaya çıkmakla beraber yaygın olarak ayak başparmağını etkileyen bir durumdur.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batmasının olma sebepleri kişilerin alışkanlıklarından veya yanlış yapılan uygulamalardan kaynaklanabilir. Dış etkenlerden dolayı batma oluşabildiği gibi genetik faktörlerden kaynaklanan durumlar söz konusu olabilmektedir. Tırnak batması nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Tırnakların tam dibinden veya kısa kesilmesi,
- Genetik olarak içe doğru kıvrılan tırnak yapısının bulunması,
- Ayak tırnağına dışarıdan herhangi bir darbe gelmesi,
- Ayağı sıkıştıran çorap veya ayakkabıların tercih edilmesi,
- Pamuklu olmayan çorapların giyilerek ayakların terlemesi,
- Ayak tırnaklarında yaralanma olması,
- Pedikür ve manikür sırasında yanlış işlemlerin uygulanması,
- Tırnak kesiminin kavisli yapılması.
Genel olarak bakıldığında birtakım uygulamalar, tırnak batmasını tetikleyebilir. Tırnakların yanlış kesilerek bilinçsiz bakım uygulamlarının yapılması sıklıkla karşılaşılan durumlar arasındadır. Örneğin pedikür yöntemiyle tırnak kenarlarının kesilmeye çalışılması, bazı durumlarda sonuç vermemekte ve batmayı iyileştirmemektedir. Bunun yanı sıra kişinin genetik olarak batmaya yatkın tırnak tipinin bulunması önemli risk faktörlerindendir. Tırnak yatağı ve tırnağın büyüklüğü arasında belirgin oran farklılıkları olduğu zaman batık oluşam riski artmaktadır. Şekil ve oran bozuklukları, genel olarak genetik faktörlerden kaynaklanan durumlardandır.
Tırnak Batması Belirtileri
Tırnak batmasının semptomları tırnağın tek tarafında veya iki tarafında oluşabilir. Ağrı hissedilmesi, tırnak batmasının başlangıcınadan itibaren hissedilen en belirgin semptomlardandır. Tırnağın farklı nesnelerle temas etmesi halinde ağrının şiddetlenmesi muhtemeldir. Tırnak batmasının semptomları şu şekildedir:
- Tırnak etrafının kabarması ve şişmesi,
- Tırnak yatağında hassasiyet bulunması,
- Tırnağın etrafının kızarması,
- Tırnak derisinde oluşan akıntı,
- Tırnak çevresinde oluşan kalınlaşma,
- Tırnakta yoğun ağrı,
- Ayakkabı ve çorap giyerken ağrıdan dolayı zorlanma,
- Tırnak çevresi dokusunda ısınma,
- Tırnak derisinde yanma hissi.
Her kişide farklı şiddette semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Kimi vakada oluşan ağrı hissi daha hafifken kimisinde dayanılmaz sonuçlar oluşabilmektedir. Tırnak batması belirtileri hissettiğinizde profesyonel kliniğimizden yardım alarak batık tırnak bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Tırnak Batması Teşhisi
Tırnak batmasının teşhisi için belirtiler incelenebileceği gibi uzmandan yardım alınması gerekir. Tırnak batması yaşayan kişiler spesifik semptomlara sahip olacağından yaşanan durum anlaşılmaktadır. Bölgede oluşan hassasiyet, batma ve yanma gibi klasik belirtiler tırnak batmasında görülmektedir. Tırnak batması yaşayan kişiler ayakkabı ve çorap giymekte zorlanabilir.
Bazı kişiler, sorunlu bölgenin herhangi bir nesneyle temasında acı çekilebilmektedir. Yaşanan durumlar, tırnak batması olduğunun kanıtlarınandır. Özellikle batmanın ilerlediği vakalarda çok daha fazla acı ve ağrı yaşanması mümkündür. Tırnak batmasıyla ilgili uzmana başvurulduğunda gerekli muayenelerden sonra teşhis koymaktadır. Daha sonrasında hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenerek problemin ortadan kaldırılması sağlanır.
Tırnak Batması Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak batmasını evde tedavi etmenin yolu için semptomların hafif geçmesi gerekmektedir. İlerlemiş olan batık vakalarında genellikle evde yapılan yöntemler yarar sağlamamaktadır. Doğal sabunlu sular içerisinde ayakları bekletmek gibi tırnak batmasının geçmesini sağlayacak yöntemler bulunmaktadır. Fakat genel olarak enfeksiyonun yayılmamaması adına uzman görüşüne başvurmanız önerilmektedir. Çünkü ciddi olarak nitelendirilen batık vakalarında kişiler acil olarak cerrahi müdahaleye alınabilmektedir.
Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?
Tırnak batmasına iyi gelebilecek şey semptomları hafifletmek adına yapılabilecek pratik uygulamalardır. Tırnak batması fark edilir fark edilmez müdahale edilmesi önem taşır. Hafif olarak geçirilen başlangıç vakalarında kolay uygulamalar yaparak problemden kurtulmak mümkündür. Ciddileşen vakalarda ise uzmana görünmek en doğrusudur. Tırnak batmasına iyi gelebilecek uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:
- Doğru Çorap ve Ayakkabı Seçimi: Aşırı sıkı ayakkabı ve çoraplar, bölgenin daha fazla sıkışmasına neden olur. Sıkışma faktörü tırnak batmasını tetikleyici unsurlardandır. Bu nedenle özellikle parmak uçlarında bir miktar boşluk olan ayakkabı ve çorap seçimi yapmak gerekir. Özellikle tırnak batmasının iyileşme döneminde daha çok ön kısmı açık ayakkabılardan yana tercih yapılmalıdır. Bölgedeki baskının sınırlanması, iyileşme dönemini hızlandırmaktadır.
- Sabunlu Sıcak Su: Ayakların sabunlu suda bekletilmesi, şişlik ve ağrı gibi semptomların azalmasına yardımcı olur. Zeytinyağı kullanılan doğal sabunların tercih edilmesi daha avantajlıdır. Gün içerinde 3 defalık 20 dakika periyotlar halinde sabunlu su uygulaması yapılabilir.
- Yastıklama Bariyeri: Batık tırnak koruyucusu kullanmak, yastıklama bariyeri oluşturmaya olanak tanır. Parmak çevresine oturtulan halka ve kılıf olmak üzere kullanılan koruyucu sayesinde bölgenin daha az etkilenmesi sağlanır. Bunun yanı sıra ayak tırnaklarının yumuşamasını sağlayan birtakım koruyucu ürünlerden de yararlanmak mümkündür.
- Elma Sirkesi: Elma sirkesi günümüzde pek çok tedavi için kullanılabilen antiseptik özellikli bir sıvıdır. Bir kova ılık su içerisine yarım çay bardağı sirke eklenerek ayaklar su içerisinde bekletilir. Gün içerisinde 20 dakika olacak şekilde ayakların suda kalması önerilir. Elma sirkesiyle uygulama yapıldıktan sonra ayaklar tamamen kurulanmalıdır.
Tırnak Batması Tedavisi
Tırnak batmasının tedavisi hafif ve ilerlemiş olmak üzere iki tip vaka üzerinden yapılmaktadır. Yeni başlayan vakalar genellikle hafif grubunda ele alınmaktadır. İlerleyen ve kronikleşen vakalar ise diğer grupta incelenmekte, tedavileri buna göre yapılmaktadır. Vaka şiddetlerine göre tırnak batması için uygulanan tedaviler şu şekildedir:
- Yeni Başlayan Hafif Vakalar: Tırnak batmasını hafif olarak geçirenler pratik çözümlerden yararlanarak problemi iyileştirebilir. Sabunlu suyla ılık su banyosu gibi evde yapılabilecek yöntemlerden yararlanılır. Tırnak batması için antibiyotik içeren kremlerden yararlanılabilmektedir. Bunun yanı sıra batık kısmın antiseptik maddelerle temiz kalması sağlanmalıdır. Antiseptik özellikli sulardan yararlanılarak tırnak batması vakaları iyileştirilebilmektedir. Hafif vakalar için tırnak jeli uygulaması da başvurulan yöntemler arasındadır. Tırnak yapısına uygun jel yardımıyla cerrahi operasyona gerek kalmadan iyileşme sağlanmaktadır. Batık tırnak kenarlarının yukarı doğru kaldırılmasıyla batmadan kurtulmak mümkün olmaktadır. Kaldırma işlemi için kullanılan tellerin birkaç hafta boyunca kalarak tırnağın eski haline gelmesi beklenmektedir. Kliniğimiz bünyesinde verdiğimiz hizmetler doğrultusunda kısa süre içerisinde batık tırnak probleminizden kurtulabilirsiniz.
- İlerlemiş Vakalar: Hafif vakalardan farklı olarak ilerlemiş vakalarda cerrahi müdaheleye ihtiyaç duyulmaktadır. Tırnak yatağının kesilmesi, tedavide izlenen temel yöntemdir. Tırnak kısmi olarak çıkarılabileceği gibi tamamı da çıkarılabilmektedir. Tırnak kökünün kazılmasıyla yapılan operasyonda tırnak köküne fenol uygulanmaktadır. Operasyon sırasında sorunlu bölgeye kesi atılmakta, daha sonrasında dikişle kapatılmaktadır. Ağrının dayanılmaz olduğu ve evde uygulanan yöntemlerin işe yaramadığı durumalarda cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır.
Günümüzde kullanılan tırnak teli uygulaması, batık vakalarının çoğunun iyileşmesi için tercih edilmektedir. Hastalar için özel olarak dizayn edilen tırnak telleri sayesinde tırnağın eski haline kavuşması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra tırnak çekim işlemine gerek kalmamaktadır. Tırnağı konveks yapısından kurtarmak adına yapılan müdahaleyle beraber kısa sürede iyileşme sağlanmaktadır. Tırnak deriden hafifçe kaldırılır ve batma engellenerek sorun çözüme kavuşturulur.
Uygulanan pratik yöntemlerle beraber doğrudan cerrahi müdahalenin tercih edilme oranları azalmaya başlamıştır. Batık uygulamaları sayesinde yaşanan ağrının daha az olması ve kişinin işine daha erken dönmesi kolaylaşmaktadır. Bu dayede iş gücü kaybı gibi sorunlar ortaya çıkmamaktadır. Ayak bakım kliniği olarak sunmuş olduğumuz hizmetler sayesinde siz de batık probleminize çözüm getirebilirsiniz. Alanında uzman kişilerle yapmış olduğumuz uygulamalar çerçevesinde en pratik çözümlerden yararlanabilirsiniz.
Tırnak Batması Nasıl Geçer?
Tırnak batmasının geçme yolu için çeşitli önlemler alınabilmektedir. Tırnak batmasının geçme dönemini hızlandırmak önlemler sayesinde mümkün olmaktadır. Tırnak batmasından daha kolay kurtulmak adına yapılabilecek uygulamalar şunlardır:
- Sandalet veya burnu açık ayakkabılar tercih ederek bölgenin baskılanması önlenmelidir. Tırnak batması yaşanan süre boyunca rahat ayakkabıların giyilmesi tavsiye edilmektedir.
- Tırnak batması probleminden kurtulana kadar tırnağın kesilmemesi tavsiye edilir. Bu nedenle problemli tırnağın uzaması beklenmelidir.
- Rahatsız edici acı ve ağrı yaşanıyorsa ibuprofen, asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlardan yararlanılabilir. Bu sayede ayakta yaşanan ağrının hafiflemesi sağlanır.
- Antibiyotikli kremler kullanılıp bölge sarılarak oluşan enfeksiyon hafifletilebilir.
- Herhangi bir uygulama yapılsa bile ayakların kuru şekilde kalması önemlidir.
- Ayak tırnağı altına pamuk koyarak iyileşme süreci hızlandırılabilir.
- Gün içerisinde belirli periyotlarla ılık su içerisinde ayaklar bekletilir. Bekletme işleminden sonra ayak tırnağı altına mumlu diş ipi veya pamuk yerleştirilir. Bu işlem, ayak tırnaklarının normal şekilde uzamasına yardımcı olmaktadır.
Tırnak Batması İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
Tırnak batmasında doktora gidilecek zaman yaşanan durumun şiddetine bağlıdır. Bazı risk faktörleri tırnak batmasını daha fazla tetikler. Bu nedenle gecikilmeden hekimden yardım alınması gerekir. Tırnak batması için doktora gidilmesi gereken zamanlar şunlardır:
- Tırnak çevresindeki dokuda ciddi ağrı hissedildiğinde,
- Yaşanan ağrının şiddetlenmesi durumunda,
- Sorunlu bölgede yanma varsa,
- Diyabet veya damar sertliği gibi farklı bir rahatsızlık bulunuyorsa.
Tırnak batması yaşayan kişilerin farklı rahatsızlıklarının bulunması, durumun daha da kötüleşmesine neden olabilmektedir. Özellikle diyabetli kişilerde ayak bölgesine kanın gitmesi daha yavaş olmaktadır. Bu nedenle yaşanabilecek enfeksiyonların riski daha yüksektir. Daha ciddi problemlerle karşılaşmamak adına zaman kaybetmeden hekime gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Tırnak Batması Ameliyatı
Tırnak batmasının ameliyatı şiddetli durumlarda kullanılabilen bir yöntemdir. Hafif vakalar yapılacak olan pratik uygulamalarla geçerken bazı vakalarda yeterli olmamaktadır. Ciddi batık durumlarında tırnağın tamamı veya bir kısmının cerrahi müdahalelerle çıkartılması gerekir. Tırnak batması ameliyatına ihtiyaç duyulabilecek durumlar şu şekildedir:
- Tırnak batmaları sürekli olarak tekrarlandığında,
- Şeker hastalığı gibi batıkları tetikleyici farklı unsurlar olduğunda,
- Evde geçirme yöntemlerinden sonuç alınamadığında.
Tırnak Batması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tırnak batması ameliyatının yapılma yöntemi hastanın durumuna bağlı olarak gerçekleşir. Tırnağın bir kısmı alınacağı gibi tamamının çıkarılması gereken durumlar olabilmektedir. Tırnak batması ameliyatında genel olarak izlenen yol şu şekildedir:
- Antiseptik solüsyonlar yardımıyla ayak temizlenir ve işleme hazır hale getirilir.
- Anestezik madde kullanılarak tırnak yatağı uyuşturulur.
- Müdahale öncesinde kanama olma ihtimaline karşın parmağın kök kısmına turnike koyulur.
- Özel cerrahi aletler veya makas yardımıyla tırnağı yatağından ayırma işlemi yapılır.
- Tırnak batması bulunan alandan başlanarak tırnak köküne doğru uzanan kesi yapılır.
- Kesilen tırnağın bir kısmı veya duruma göre tamamı çıkartılır.
- Son aşamada asidik solüsyon veya koter gibi yöntemler kullanılarak tırnak kökünün tahrip olması sağlanır.
Tırnak batması müdahelesi yapılan kısımda tırnak uzaması gerçekleşmemektedir. Operasyondan sonra tırnağın uzağı durumlarda genellikle farklı bir dokuya sahip olduğu görülmektedir. Müdahale sonrasında tırnak üzerine vazelinle kaplanan bandaj uygulanarak işlem tamamlanmaktadır.
Tırnak Batması Ameliyatı Sonrası
Tırnak batması ameliyatından sonra hasta genellikle evine dönmektedir. İşlemin tamamlanmasından sonra ağrı kesici ilaçların verilmesi mümkündür. Operasyon gerçekleştikten kısa bir süre sonra iyileşme başlamaktadır. Ameliyat edilen bölgede ağrı ve acı hissedilmesi ilk dönemler için normaldir. Hissedilen ağrının geçmesiyle beraber günlük yaşantıya geri dönülebilmektedir. Operasyon yapılan bölgenin baskılanmaması ve sıkıştırılmaması önem taşımaktadır. Bu nedenle çorap ve ayakkabı seçimlerinde konforlu olabilecek modeller tercih edilmelidir. Tırnak batması durumunun tekrarlanmaması adına tırnak bakımına ekstra özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle tırnak kesimlerinin doğru yapılması önem taşımaktadır.
Tırnak Batması Nasıl Önlenir?
Tırnak batmasını önlemenin yolu bakım önerilerine ve tırnak kesim yöntemlerine dikkat etmekten geçmektedir. Tırnak batmasının önlemek için dikkat edilecekler şu şekildedir:
- Tırnakların kökünden ve çok kısa kesilmemesi gerekir.
- Tırnakların köşesi düz olacak şekilde kesilmelidir.
- Ayak hijyenine üst düzey önem verilmelidir.
- Ayak parmaklarını sıkıştıran ayakkabı ve çoraplar giyilmemelidir.
- Giyilen çorapların ayağı terletmemesine ve pamuktan olmasına dikkat edilmelidir.
- Çoraplar ayağa küçük gelecek şekilde tercih edilmemelidir.
- Düzenli olarak ayak bakımı gerçekleştirilmelidir.
- Tırnak kesmekte zorlananların profesyonel kişilerden yardım alması önerilir.
- Ayakta bulunan dolaşım problemleri için uzmandan yardım alınmalıdır.
Bazı hastalar, tırnakların kenarlarını kendileri kesmeye çalışarak problemden kurtulmayı amaçlamaktadır. Fakat bu durum, tablonun daha fazla kötüleşmesine neden olabilmektedir. Yapılan yanlış kesimler doğrultusunda batma problemi daha da derinleşmektedir. Bu durum iyileşme sürecini uzattığı gibi kişinin daha fazla ağrı hissetmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra her hasta için tırnağın çekilmesi doğru bir yöntem olmayabilir. Bunun sebebi yeni çıkacak olan tırnakta da aynı batma probleminin oluşacak olmasıdır. Bu gibi durumlarda profesyonel ellerden yardım almak en doğru alternatiftir.
Tırnak batmasını önlemenin en temel yollarından birisi, tırnak kesme işlemlerinde özenli olmaktır. Genellikle yapılan yanlış kesimlerden dolayı batık problemleri oluşmaktadır. Hafif geçen vakalarda evde uygulanan yöntemlerden yararlanarak tırnak batması sorunundan kurtulmak mümkündür. Batık tırnak probleminden kurtulmak için kliniğimizle iletişime geçerek profesyonel anlamda bizlerden yardım alabilirsiniz. Daha ciddi sorunlarla karşılaşmamak adına vakit kaybetmeden kliniğimizden ayak bakımınız için randevu alabilirsiniz.