Nasır tedavisi, iltihapsız nasır rahatsızlıklarınızda ponza taşı, nasır bandı, nasır yastığı, kalemi, soyucu solüsyon, pomat kullanımı ile gerçekleştirdiğimiz tedavi çeşididir. Bu ilaçların kullanımı ve özel bakım kapsamında nasır yüzeyindeki sertleşmeyi ortadan kaldırıp, sorunlu derinin soyularak atılmasını sağlıyoruz. Sert, derin ve inatçı nasır tedavisi kapsamında ise; elektrooter, radyocerrahi, cerrahi operasyon tekniklerini tercih edilir. Cerrahi uygulama kapsamında nasırlı bölüm bir kerede alınır. Ardından yara bakımı ile nasır boşluğunun sağlıklı şekilde kapanması sağlanmaktadır. Gerekli pansumanlar ile iltihap kapma riski ortadan kaldırılır ve hasta günlük yaşantısına iyileşme ardından devam eder.
Nasır Nedir?
Nasır, baskıya ve sürekli devam eden sürtünmeye maruz kalmış deri bölgenizde açığa çıkan sert kitledir. Bu sert alan, alttaki canlı dokuyu korumak amacıyla oluşur. Kalınlaşan ve nasıra dönüşen bölgeniz, derinizin en kalın olduğu, ölü noktadır. Nasır günlük yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen bir problemdir. Sert nasırlar yürüme eyleminizi zorlaştırır. Gerekli tedavinin uygulanmaması halinde önceleri milimetrik düzeyde olan nasır, yayılarak genişleyip, plağa dönüşür.
Nasır Oluşumunda Belirtiler Nelerdir?
Nasır oluşum semptomları hakkında bilgiler şöyledir:
- Ağrı,
- Ağrının bulunduğu cilt bölgesinde renk değişimi,
- Ciltte kalınlaşma,
- Sarı, kahverengi, g,r tonlarda belirginleşen kitle,
- Sert yüzeye baskı yapıldığında azalmaya başlayan sızı,
- Yere basıldığında basınç kuvvetinin çok az oranda hissedilebilmesi,
- Ciltte kaşıntı,
- Ayakkabı kullanımında rahatsızlık duyma,
Bu belirtilerin meydana gelmesi halinde nasır probleminden söz ederiz. Cilt yüzeyinden belirgin bir renk değişimi ile birlikte, aşırı kalınlaşma ve iltihaplanma bulunuyorsa nasır problemi ilerlemiştir.
Nasır Neden Olur?
Nasır oluşum sebepleri şöyledir:
- Ayağınız uygun olmayan sıkı ayakkabı modellerini kullanmanız,
- Yüksek topuklu ayakkabıları uzun süre giymeniz,
- Ayaklarınız uzun süre ayakkabı içinde tutmak,
- Düz tabanlılık ve topuk dikeni gibi rahatsızlıklara sahip olmak,
- Çok uzun süre koşmak,
- Obezite sebepli ayaklara yüksek yük bindirmek,
- Ayaklarınızın terlemesi,
- Halter ve kürekçilik sporları ile ilgilenmek,
- Tarla, inşaat işlerinde çalışmak,
- Postür bozukluğuna sahip olmak,
- Sürekli el işi yapmak,
- Ayak parmaklarının birbirine baskı yapacak şekilde durması,
Bu sebeplere bağlı olarak nasır probleminin ortaya çıktığını belirtiyoruz.
Nasır Vücudun Hangi Bölümlerinde Ortaya Çıkar?
Vücutta nasır oluşan bölümler:
- Ayak altı ve topuk bölümleriniz,
- Ayak parmak aralarınız,
- El içiniz ve el parmak boğumlarınız,
- Dizler,
- Dirsek alanları,
- Ayak üzerindeki dış topuk bölgesi,
- Omuzlarınız,
Bu alanlarda nasır oluşumları gözlemlenebilmektedir.
Nasır Çeşitleri Nelerdir?
Nasır türleri hakkında bilgileri şu şekilde sıralarız:
- Yumuşak Nasır: Genel olarak ayak parmaklarınızın arasında kalan boşluklarda oluşurlar. İlerleyen evrelerinde ağrı ve akıntıya sebep olma riskleri bulunur. Boyutları 1 ila 4 cm arasında olan bu nasır tipleri yumuşak ve hassas yapıya sahiplerdir. Parmaklarınızın birbirlerine normalin üzerinde baskı yapması, bitişik durmaları sebebi ile meydana gelirler. Diğer yandan yüksek topuklu ve uç kısmı dar ayakkabıları sıklıkla kullanmanız bu nasırın oluşumuna yol açar. Doğum sırasında ayakta bulunan şekil bozukluları da yumuşak nasıra neden olmaktadır.
- Sert Nasır: Genel olarak ayaklarınızın kemikli bölgelerinde ortaya çıkan nasır tipidir. Ayak kemiklerinde deformasyona uğrayan alanların ayakkabı ile fazla teması sonucu ortaya çıkarlar. Basınç bu nasırları ortaya çıkaran temel etkendir. Yoğun bir köke sahip olan bu nasır tipi, küçük parmaklarınızın dış kısmında ve ayak tabanınızda çıkar.
- Tohum Nasır: Topuklarınızın yan ve arka bölümlerinde meydana gelen nasır tipidir. Tamamen ölü deriden oluşur. Basına maruz kalmaları halinde ağrıyı açığa çıkarırlar. Yumuşatarak tedavi ettiğimiz bu nasır tipi ilerlemesi halinde köke sahip olarak farklı tedavi tekniklerini gerektirir.
Nasır Ve Siğil Nasıl Ayırt Edilir?
Siğil ve nasırı ayırt etmek için lezyonun üzeri hekimce kazılarak incelenmelidir. HPV adı verdiğimiz virüs, el ve ayak bölgelerine çok sık yerleşerek siğillere neden olur. Siğiller uzun süre boyunca tedavi edilmediklerinde içe gömülürler. Siğillerin yüzey kısmında ise nasır oluşumu görülür. Bu sert alandan lezyon alınıp incelendiğinde bölgede siğil veya nasır tiplerinden hangisinin oluştuğu hakkında kesin tanı koyulur.
Siğil bulunan kitlerinin üzerini kazıdığımız zaman küçük siyah nokta oluşumlarına rastlarız. Bu alan bir miktar daha kazınırsa kanama meydana gelecektir. Nasır ise kazınmasına rağmen kanama oluşturmaz. Alt kısmında homojen bir alan görüntülenir.
Nasır Topuk Çatlağına Dönüşür Mü?
Nasırın topuk çatlağına dönüşmesi mümkündür. Bu riskten korunmak için tedavi kapsamlarından en kısa sürede yararlanmanızı öneriyoruz. Özellikle obezite problemine sahip olan ve yanlış ayakkabı seçimi yapan kişilerde, nasır plakları gözlemlenir. Bu nasır plakları nasır tedavisi ile düzeltilmezse, topuk çatlağı ve iltihaplanma sorunları gündeme gelir.
Nasır Şiddetli Ağrı Yapar Mı?
Nasırın yüksek ağrı yapması mümkündür. Nasırın ağrı etkilerini iki farklı kategoride işleriz. Bu ağrı tipleri:
- Nasıra Bağlı Ağrılar: Geniş, plak stili ve sert nasırların yaptığı ağrı tipidir. Sert nasır topuzları alttaki dokuya baskı uygulayarak ağrıyı açığa çıkarırlar.
- Dolaylı Nasır Ağrısı: Ayak tabanında vücudun ağırlık merkezinde çıkan nasırların yaptığı ağrılardır. Yere her basışta vücudunuzun farklı bölgelerinde ağrı hissetmenize sebep olur. Nasır acısı bacak dengenizi bozarak, bacak ve bel ağrılarına sebep verecektir.
Nasır Komplikasyonları Neler?
Nasır’ın komplikasyonları hakkında detayları şöyle aktarırız:
- Nasır etrafında yoğun kızarıklık,
- Ciltte şişme,
- Nasır çevresinde ve altında ülser,
- Ayak altında çatlaklaşmış görünüm,
- Nasır altında kanalların oluşması,
- Bakteriler ile temas eden enfeksiyonlar,
Bu tip komplikasyonlar ilerlemiş nasır tipinde ortaya çıkarlar. Komplikasyonların meydana gelmemesi için yumuşak nasır tipini en erken şekilde solüsyon, kalem, özel bakım ve pomat tedavileri ile iyileştirip, estetik bir görünüme kavuşturuyoruz.
Nasır Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Nasır operasyonu yapmak için uygulananlar:
- Bu operasyon için ilk olarak lokal anestezi uygulanır.
- İkinci adımda nasırın en sert hale geldiği alan ve nasır kökü, uzmanının attığı en küçük kesi ile bütün halinde alınır.
- Diğer bir yöntemde ise elektrokoter ile nasırlı alan yakılarak alınır.
- Kesilen alan dikiş ile kapatılıp, gerekli bandajlar uygulanmaktadır.
Bu operasyon ileri dereceli nasır rahatsızlıklarında tercih edilen bir tedavi şeklidir. Kökü yerleşmemiş nasırlarınızdan, pomat, solüsyon, ponza taşı tedavileri ile kurtulabilirsiniz.
Nasır Oluşumunu Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Nasır’ı önlemek için dikkat edilecekler:
- Ayaklarınız, elleriniz ve diğer tüm uzuvlarınız aşı baskıdan koruma altına almalısınız.
- Fazla kiloya sahipseniz diyete girmeniz gerekir.
- Ayakkabı tercihlerinizde kaliteli malzeme ve kalıp seçimine özen göstermeniz gerekir.
- Çok uzun süre ayakta kalmamalı, gün içinde periyodik olarak dinlenmelisiniz.
- Duruş ve yere basma hatalarınız varsa, bu hataları düzeltmeniz gerekir.
- Ayakla ilgili ortopedik sorunların tümü giderilmeli, gerek olması halinde ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır.
- Nasır oluşumu ile birlikte böbrek yetmezliği, diyabet, kalp yetmezliği rahatsızlıklarınız varsa bunlar için ayrıca tedaviden yararlanmalısınız.
İlerlemiş Nasırın Sebep Olduğu Hastalıklar Neler?
İlerlemiş nasırın neden olduğu rahatsızlıklar:
- Yılancık Hastalığı: Amil adı verilen yuvarlak ve küçük bir mikrobun oluşturduğu rahatsızlıktır. Bu mikrobun nasırla teması ardından iltihaplanma açığa çıkar.
- Sellülit: Nasır oluşumu tedavi edilmezde deri altı lenf damarı iltihabı olarak bilinen selülit tipleri açığa çıkar.
Nasır Bulaşıcı Mı?
Nasırın bulaşıcılığı bulunmamaktadır. Ayak bölgesinde nasır ile çok karıştırılan siğiller ise bulaşıcı özelliklidir. Nasırların oluşum başlangıcında her hangi bir mikrop veya virüs etkili olmadığından bulaşıcılıktan söz edemeyiz.
Nasırı Koparmak Riskli Mi?
Nasırı koparmanın riski yüksektir. Her hangi bir uzmandan, cerrahtan ve ya cildiyeciden destek almadan, ev ortamında kimyasal ilaçla nasırı koparmaya çalışmak oldukça tehlikelidir. Bu işlem sırasında açılan yara kişiyi mikrop ve virüslere karşı açık hale getirir.
Nasırı kopardığınız anda açılan yara, enfeksiyon kapma riskine açık konuma gelir. Bu kapsamda nasırın yayılması ve operasyon gerektiren bir yapıya ulaşması mümkündür. Doğru olan yumuşak nasır problemlerinde doğrudan tedavi koşullarından yararlanmak ve erken evrede nasırı ortadan kaldırmaktır.
Nasır Olmaması İçin Ayakkabılar Nasıl Kullanılmalı?
Nasır’ı önlemek için ayakkabı kullanımı, spor ve rahat modeller tercih edilerek yapılmalıdır. Gün sonunda ayakları yıkayıp kurulamadan ayakkabıları giymemeye özen gösterilmelidir. Ayakkabılarınızı uçları ve topuk kısımları çok dar modeller arasından tercih etmemeniz gerekir.
Özellikle bir kez nasır tedavisi geçiren ve sorunu yenen kişiler, ikinci oluşumu engellemek için gün içinde ayakkabılarını bir kez çıkarmalı ve ayaklarını havalandırmalıdır. Diğer yandan geceleri çorapsız şekilde yatmak ve ayakları bu yolla dinlendirmek gerekir.