Anadolu Yakası:

Ihlamurkuyu, ıhlamurkuyu mahallesi alemdağ caddesi, Huzur Sk. no:5 kat:1, 34771 Ümraniye/İstanbul

Avrupa Yakası:

Kartaltepe Mahallesi Torkam E5 Ofis D1 Blok Kat:2 D:36 Sefaköy Metrobüs Durağı, 34295 Küçükçekmece/İstanbul

Mantarlı Tırnak Bakımı

Mantarlı Tırnak Bakımı Hakkında

Mantarlı tırnak bakımı ihmal edilirse, oldukça bulaşıcı olan mantar diğer tırnaklara sıçrayarak yayılma gösterebilir. Mantar tedavisi ihmal edildiği zaman tırnak kaybına kadar giden sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle mantarlı tırnak bakımı ciddiye alınması gereken bir iştir. Tırnak mantarları dermantofit adı verilen tek hücreli mantarlardan kaynaklanmaktadır. Genellikle ayakların baş parmaklarında mantar ortaya çıkar. Estetik olarak kötü bir görüntüye neden olur. Bununla birlikte hastalar sık sık kaşıntı, ağrı, hassasiyet gibi problemlerden şikayet ederler. Enfeksiyonel bir hastalık olan mantar, hijyen yokluğundan dolayı ortaya çıkabilir. Kişi hijyenine dikkat ediyor olsa dahi, mantarlı kişiyle temas ettiği zaman mantar ona da bulaşabilir. Mantar ilk olarak tırnakta renk değişikliğiyle kendini gösterir. Mantarlı tırnak bakımı etkin bir şekilde yapılmadığı zaman mantar ilerler ve tırnak rengi yeşile doğru kayar.

Mantarlı Tırnak Belirtileri Nelerdir?

Mantarlı tırnak belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnaktan kötü koku gelir.
  • Tırnak kolay kırılgan bir yapıya sahip olur.
  • Tırnak üzerinde beyaz ve sarı çizgiler oluşmaya başlar.
  • Tırnak kalınlaşır.
  • Tırnak kurur.
  • Tırnak parçalanmaya başlar.
  • Tırnakta hassasiyet meydana gelir.
  • Tırnakta renk değişimi olur.
  • Tırnakta şekil bozukluğu meydana gelir.

Mantarlı Tırnak Neden Olur?

Mantarlı tırnak olması organizmalardan kaynaklanmaktadır. Fungus dışında maya ve küflerin de tırnak enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Her yaştan insanda tırnak mantarı olabilir. Ancak genellikle yaşlı insanlarda mantarlı tırnak görülmektedir. Tırnağın yaşlanmasıyla birlikte, tırnak daha kırılgan ve kuru bir hale gelir. Tırnak kuruduğu zaman çatlamaya meyilli olur. Çatlak alana mantar rahatlıkla gelir ve yerleşir. Bu da yaşlılıkta mantarın görülme sıklığını açıklar. Yaşlılıkta tırnak mantarının daha sık görülmesinin diğer nedeni, ayaklarda kan dolaşımının azalması ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Ayak tırnağı mantarı enfeksiyonu ayakta başladıktan sonra diğer tırnaklara yayılabilir. Başka birinden enfeksiyon kapmak mümkün olsa da bu durumla nadiren karşılaşılmaktadır.

Mantarlı Tırnak Geliştirmede Risk Faktörleri Nelerdir?

Mantarlı tırnak risk faktörleri anlaşıldığı zaman mantar oluşma riskini aza indirmek mümkün olur. Mantarlı tırnak bakımı gerektiren risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan dolaşımı problemlerine sahip olmak,
  • Diyabet hastası olmak,
  • Zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olmak,
  • Sedef hastalığına sahip olmak,
  • Tırnak yaralanması olması,
  • Yüzme havuzu, duşlar ve spor salonları gibi nemli ortak alanlarda çıplak ayakla gezmek,
  • Daha önceden tırnak mantarına yakalanmış olmak,
  • Aşırı terleyen ayaklara sahip olmak,
  • Yaz sıcağında uzun süre kapalı ayakkabı giymek,
  • Ayakların sürekli nemli olması,
  • Ayakların iyi kurulanmaması,
  • İnsanlarla ortak havlu, çorap, terlik paylaşmak,
  • İleri yaşta olmak risk faktörleri arasında yer alır.

Mantarlı Tırnak Komplikasyonları Nelerdir?

Mantarlı tırnak komplikasyonları kalıcı hasara neden olabilir. Özellikle ilaç kullanımı ve diyabet hastalığı gibi durumların söz konusu olduğu hallerde ciddi enfeksiyon problemleri görülebilmektedir. Bu nedenle tırnak mantarını ciddiye almanız gerekir. Diyabet hastalığının kontrol edilememesi halinde kan dolaşımı ve ayaklardaki sinir ağı etkilenebilir. Bakteriyel cilt enfeksiyonu riski görülmesi yüksek ihtimaldir. Bu tip kişilerin ayaklarındaki küçük yaralanmalar bile ciddi komplikasyonların görülmesine neden olabilecektir. Eğer şeker hastasıysanız ve tırnak mantarı probleminiz olabileceğini düşünüyorsanız vakit kayıp etmeden sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekecektir.

Mantarlı Tırnak Gelişimi Engellenebilir mi?

Mantarlı tırnak gelişimini engellemek için bazı alışkanlıkları edinmek yeterli olacaktır. İlk olarak ellerin ve ayakların düzenli olarak yıkanması gerekir. Enfekte olan tırnağa dokunulması halinde hemen eller yıkanmalıdır. Eller yıkandıktan sonra uygun nemlendirici kremlerle nemlendirilmelidir. Tırnaklar düz olacak şekilde kesilmelidir. Tırnak kesildikten sonra törpü kullanarak tırnakların düzeltilmesi ve kalınlaşmış olan alanların inceltilmesi gerekir. Her kullanımdan sonra tırnak makasını temizlemeyi unutmayın. Ayakta mantar olmaması için ayağın terlemesini engellemeniz gerekir. Ter emici çorapları tercih edebilirsiniz. Mümkünse yedek çorap taşıyın. Çoraplarınızı gün içinde değiştirin. Ayakkabı tercihini nefes alan ayakkabılardan yana kullanın.

Ortak alanlarda bulunuyorsanız bu alanlarda çıplak ayakla gezmeyin. Kendinize özel terlik giyin. Her müşteri için özel sterilize edilmiş manikür ve pedikür aletleri kullanan yerleri tercih edin. Kendiniz de kullandığınız ürünlere dikkat edin. Yapay tırnaklar, tırnak cilası ve oje kullanmak mantar yakalama ihtimalini yükseltecektir.

Mantarlı Tırnak Teşhisi Nasıl Yapılır?

Mantarlı tırnak teşhisi için hekime gidildiği zaman hekim bir bakışta mantarı tanıyacaktır. Bazı hekimler çeşitli testler isteyerek mantar türünü bilmeyi isteyebilir. Bunun için tırnaktan bir parça alınır ve lab ortamında gerekli incelemeler yapılır. Eğer kişide sedef ve benzeri hastalıklar varsa, bazen tırnaklarda mantar varmış görünümü olabilir. Bunun dışında bakterilerden kaynaklı olarak tırnaklara mantar bulaşabileceği bilinmektedir. Enfeksiyon nedenini bilmek tedavi için ışık tutacaktır. Hekim tedavisini altta yatan nedene bağlı olarak yapabilir ve sizi mümkün olan en kısa sürede mantardan kurtarır.

Mantarlı Tırnak Tedavisi için Hangi İlaçlar Kullanılır?

Mantarlı tırnak tedavisinde ilaç hekim tarafından ağızdan alınmak ya da tırnak üzerine uygulanmak üzere verilebilir. Mantar tedavisi için kullanılan ilaçlar anti fungal ilaçlar olarak bilinmektedir. Bazı hastalar için oral ve topikal anti fungal tedavilerin birlikte kullanılması gerekebilir. Bu kararı hekim verecektir. Oral anti fungal ilaçlar tırnak mantarı tedavisinde ilk olarak tercih edilen ilaç grubudur. Bunun nedeni topikal ilaçlar ile kıyaslandığı zaman daha hızlı temizlik sunmasıdır. Yeni bir tırnağın enfekte olmasına karşı risk en aza iner ayrıca enfekte olan kısmın yavaşça değiştiği gözlemlenir.

Oral anti fungal ilaçların tedavi için 6 ile 12 hafta boyunca düzenli olarak kullanılması gerekir. Tırnak tamamen büyüyene kadar tırnakta bir sonuç görmek mümkün olmayabilir. Ancak ilacı kullanmaya devam etmek gerekir. Tedavinin erken kesilmesi mantarın ilaca karşı direnç geliştirmesine neden olabilir. Enfeksiyonun ortadan tamamen kaldırılma süresi kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Mantarın tırnağa tutunma durumuna bağlı olarak 4 ay ile 2 sene arasında tedavi süreleri değişiklik göstermektedir.

Mantarlı Tırnak Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Var mı?

Mantarlı tırnak ilaçlarında yan etki özellikle oral anti fungal ilaçlar için mevcuttur. Bu nedenle bu tip ilaçların kullanılırken düzenli olarak kan tahlili yapılması gerekiyor. Bu ilaçlar kullanılırken mutlaka hekim kontrolü altında olmak gerekiyor. Hekimler hiçbir yan etkisi olmayan ilaçlı oje kullanılmasını da isteyebiliyor. Siklopiroks isimli anti fungal oje tedavide sıkça kullanılabiliyor. Bu ojenin enfekte olan tırnağa ve çevresinde yer alan dokuya günde bir kere uygulanması gerekiyor. Yedi günün sonunda bütün tabakalar alkolle temizleniyor ve uygulamaya devam ediliyor. Bu tip ojelerin 1 sene boyunca kullanılması gerekebilir bu nedenle sabırlı olmak gerekiyor.

Mantarlı tırnak tedavisi için hekim ilaçlı tırnak kremi verebilir. Bu tip kremlerin etkisi tırnakların inceldiğinde daha çok etkisini göstermesidir. Hekim tırnakların incelmesi için içinde üre bulunan bir losyon kullanımını isteyebilir ya da törpüleme sayesinde tırnak inceltilebilir. Mantarlı tırnak bakımı yaptırmak ilaç kullanımıyla birlikte önem taşır.